Évértékelés polgármesterekkel

Immár hagyomány, hogy februárban a szerződött települések polgármestereit, vezetőit is várjuk a Somogyi-könyvtárba. Ilyenkor igyekszünk tömören összefoglalni az elmúlt évet, és olyan témákat körüljárni, amely közvetlenül érintheti a települések elöljáróit.

Idén sem volt ez másképp. Sajnos az influenza bennünket is megtréfált, és egy kevesebben voltunk az átlagosnál. Azonban így is hasznos és sikeres rendezvény volt a visszacsatolások alapján.

A vendégfogadó pogácsa és kávé mellett jól esett a kötetlen beszélgetés. Azonban a délelőtt nagyon rövid, így hamar elkezdődött a szakmai nap.

Igazgató asszony visszatekintő és átfogó köszöntője után Genczinger Ildikó osztályvezető mutatta be röviden az elmúlt év munkáját, eredményeit. Így visszatekintve, számokban kifejezve látszik csak igazán, hogy mennyi minden történt az elmúlt évben is.

 

Bízom benne, hogy nem csak mi látjuk így, de legfontosabb döntéshozó partnereink is. Úgy tűnt a jelenlévők kérdés nélkül elfogadták a beszámolót.

 Minden évben igyekszünk megszólítani egy olyan partnert, akivel az elmúlt évben közös sikereket tudtunk elérni. Idén Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere vállalata, hogy bemutatja a település kulturális életét, a fejlesztéseket és közös sikereinket, eredményeinket.

Megtudhattuk tőle, hogy miként lehet sikeres egy alig 500 lelkes megyeszéli kistelepülés, milyen csontvázak esnek ki egy polgármester szekrényéből, és miért is szerencsés, ha a könyvtáros egyben az első ember felesége. Immár ötödik éve dolgozunk együtt polgármester úrral, azonban az biztos, hogy az elmúlt másfél évben vált igazán sikeressé a közös munkánk. A település jelentős fejlesztéseket hajtott végre a könyvtárnak is helyt adó épületen. Új szigetelés, új külső, és teljes belső átalakítás. Ezeknek köszönhető, hogy egy valóban jól működő közösségi színtér jött létre a falu központjában. Itt szerencsésen találkozik a könyvtár, a közművelődés és  a szórakozás minden korosztály számára. Szerencsés az a település, ahol a kevés lakos közül ilyen sok a gyerek és a fiatal. És még jobb, ha ezzel a korosztállyal kiemelten foglalkozik is a település, a könyvtár. Számos sikeres program, olvasási verseny, focibajnokság, kézműves foglalkozás zajlott a régi épületben is, de a megújult környezet még nagyobb lendületet adott.

Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhető, hogy saját forrásból és az állami normatívából sikerült a teljes bútorzatot is megújítani, korszerűvé és valóban használóbaráttá tenni. A már korábban megújított könyvtári állomány így méltó környezetet kapott.

Öt év után elmondhatom, hogy valóban nagyon jó együtt dolgozni Tiborral és csapatával. Egy sikeres kistelepülést látunk, amiért érdemes dolgozni. Ahogy bemutatójában is láthatták a jelenlévők, a falu lakosai által is használt és szeretett hely a könyvtár. Ezért érdemes dolgozni.

A szakmai napra minden évben próbálunk olyan előadást is szervezni, amely tartalmában segítheti a polgármestereket napi munkájukban, természetesen elsősorban a könyvtárral kapcsolatosan. Így idén választásunk a már sokak által ismert, vagy legalábbis sokak által hallott Az én könyvtáram projekt (EFOP-3.3.3-VEKOP/16-2016-00001) bemutatására esett. Sokan hallottak már erről a projektről, de valójában kevesen tudják, hogy mit is tartalmaz. Ennek rövid bemutatására kértük fel a szakmai vezetőt, Farkas Ferencet. 

Az előadó most már nem csak a projektről, de a projekt első eredményiről is be tudott számolni. Immár több országos felmérésen túl, konkrét számadatokat is láthattak a jelenlévők. Természetesen elsősorban kiemelve a Csongrád megyei valamint a régió adatait.

Ha valaki jobban el kíván mélyülni ezekben az eredményekben, javaslom keresse fel a fentebbi weblapot, érdemes böngészni. Idő hiányában itt megtekintheti a mai délelőtt diáit.

 

 
A két előadást követően a kérdések ideje jött el. Végső célunk ezzel a rendezvénnyel minden évben az, hogy lehetőséget biztosítsunk partnereinknek a kérdezésre, kérdéseik megfogalmazására, illetve hogy meghallgassuk igényeiket, kívánságaikat. Szerencsére most is volt mindenkit érintő kérdés, amire remélem sikerült is felelnünk. 
 
A délelőttöt egy kötetlenebb, kávé melletti beszélgetéssel zártuk. 
Sajnos idén kevesen voltunk, de úgy gondolom, hogy hasznos és sikeres volt a szakmai nap. És talán a most is jelenlévő vezetők hírét viszik, hogy érdemes eljönni hozzánk, hiszen így sikeresebb lehet az együttműködés.
 
Végezetül álljon itt néhány fénykép a napról.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük