Kistérségi találkozó – Derekegyház

A hagyományokat folytatva 2018-ban is két kistérségi találkozó szervezését terveztük. Bár a területföldrajzi adottságok erősen befolyásolják a tervezést, mindenképpen szerettünk volna egy másik kistérséget felkeresni idén tavasszal. Ezért is döntöttünk úgy, hogy az első találkozót a szentesi kistérségben, Derekegyházán tartjuk. A derekegyházi könyvtár már volt helyszíne kistérségi találkozónak, de ennek lassan 8 éve már. 

A kedves, barátságos kis könyvtár egy szép épületben kapott helyet a település központjában. Bár pici könyvtár, de látható és érezhető, hogy használják és kedvelik a helyi lakosok. Bármikor érkezünk, mindig élet van a könyvtárban. A találkozó idején zárva volt, de az érkező kollégák láthatták, hogy a könyvek nem porosodnak a polcokon.

Korábbi hagyományainkhoz híven most sem csak KSZR könyvtárosokat vártunk és hívtunk a találkozóra. Számunkra is nagyon jó alkalom volt, hogy személyesen is találkozhassunk ismét a városi és nagytelepülési könyvtárosokkal, hogy ismét kicsit személyesebb kapcsolatot alakíthassunk ki.

Ezekre a kapcsolatépítésekre kiváló alkalom és lehetőség az ilyen találkozók kezdete. A viszontlátás öröme, a kötetlen beszélgetések ideje. Szervezéskor, a program összeállításakor mindig igyekszünk figyelni erre, hogy hagyjunk elég időt ezekre a pillanatokra. Nem volt ez másképp most sem.

A szakmai program hagyományosan folytatódott. Elsőként – polgármester úr egyéb elfoglaltsága miatt – a vendéglátó település köszöntőjét tolmácsolta a helyi könyvtáros, Csatordainé Lakatos Veronika. Majd ő mutatta be a falu kulturális életét, a könyvtár történetét, munkáját röviden. A pár perces bemutatók sohasem tudják visszaadni egy könyvtár sokszínűségét. Az előadónak is nehéz néhány képben összefoglalni szerteágazó munkáját. Arra viszont mindig jók az ilyen pillanatok, hogy betekinthessünk egy másik könyvtárba. Különösen jó volt most ez, hiszen a vendégek között városi könyvtárosok éppúgy voltak, mind nagyközségi és KSZR-es könyvtárosok. A nagyvárosból érkezők is láthatták, hogy milyen sokszínű és gazdag kulturális élet folyik egy kistelepülésen.

 

 
Vera bemutatója/bemutatkozása után földhözragadtabb percek jöttek. Minden évben a megyei statisztikai jelentések alapján elkészítjük a Településeink könyvtári ellátása (TEKE) táblázatot, amiben néhány könyvtári mutatót is kiszámolunk. 2018-ban még nem készült el a teljes megyei tábla, de a kistérség településeinek adatait már feldolgoztuk, és elkészültek a mutatók is. Ezekből a számokból szemezgettem. Csak felvillantásra kerültek az adatok, gondolatébresztés gyanánt. Nem kezdtük el elemezni a számsorokat, de a jelenlévők belepillanthattak a hasonló nagyságú települések adataiba is. Természetesen ha elkészül a teljes táblázat, azt is nyilvánosság tesszük majd. Addig ízelítőnek néhány grafikon:
 

 
Miután a jelenlévők túlélték a sokkhatást, bepillanthattak az egyik legnagyobb jelenlegi könyvtári projekt berkeibe. Az én könyvtáram projekt, avagy a múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek mozgalomról hallhattak a két Csongrád megyei koordinátorától, Csiszár Andreától és Fodor Mónikától.
A projekt bemutatását Mónika kezdte. Bizonyára már mindenki hallott erről a pályázatról, azonban nagyon hasznos volt, ahogy Mónika lépésenként bemutatta a teljes felépítését. Az előadás diái magukért beszélnek. A projekttel pedig még több alkalommal fogunk találkozni Csongrád megyében is.
 

 
Andrea kicsit másképp közelítette meg a projektet. Ő inkább az eddig eltelt időszakról, az eredményekről és saját tapasztalatikról beszélt. Bemutatott több videót, összefoglaló anyagot, illetve már elkészült hasznos segédanyagokat. A saját tapasztalatokkal emberközelibbé tette az egyébként igen száraz EFOP-3.3.3-VEKOP/16-2016-00001 kódot.
 
Szükség is volt egy kis felszabadult nevetésre, mert a délelőtt zárásaként a most szintén nagyon időszerű, és napjainkat átszövő adatvédelmi szabályokról beszélt Genczinger Ildikó. A legtöbben hallottak már róla (hiszen az élet minden területén megjelenik, nem csak a könyvtári világban), de szükség volt egy rövid, tényszerű áttekintésre, hiszen már csak bő egy hét és érvénybe lép az új jogszabály, amire a könyvtáraknak és a könyvtárosoknak is fel kell készülnie.  A jogszabály nagyon szerteágazó, és nehezen követhető. Nagyon sokat kell még tanulnunk és nagyon sok tapasztalatot kell összegyűjteni. De feltétlenül szükséges, hogy mindenki tisztában legyen az alapokkal, és azzal, hogy ez a szabályozás az ő munkáját és mindennapjait érinti.
 

 
Ezzel a témával is nagyon sokat kell és fogunk még foglalkozni.
 
Ezekkel az előadásokkal el is telt a teljes délelőtt. Épp szükséges volt egy kis frissítő mozgás, hogy aztán vendéglátóink jóvoltából bőséges ebédünket elfogyaszthassuk.  Ebéd közben a csirkecombon és az elhangzottakon rágódtunk. Nagyon sok új és fontos ismeret elhangzott. Ezeket szükséges, hogy végiggondolhassák mindazok akik ott voltak, és azok is akik nem tudtak eljönni. Ebéd közben egybehangzóan állították a kollégák, hogy hasznos és elgondolkodtató volt a délelőtt.
 
Lemozogva az ebédet és az egész délelőtti ülés átsétáltunk a Derekegyház híres szülöttének emléket állító kis kiállításig. A kellemes séta jót tett a tavaly átadott Brusznyai Árpád Emlékpontig. Az érdekesen kialakított emlékhely alkalmat adott az emlékezésre is.
 
A séta közben megismerkedtünk a település múltjával és jelenével.
 
Bízom benne, hogy minden résztvevő számára kellemesen és hasznosan telt a kistérségi találkozónk. és legközelebb ismét találkozunk rendezvényeinken.