Kistérségi találkozó – Maroslele

Maroslelén  zártuk az idei évet. Ez évi őszi/téli kistérségi találkozónkat az év elején kívül-belül megújult maroslelei könyvtárban tartottuk. A szép környezet és a szíves vendéglátás igazán emlékezetessé teszi az év zárását.

Jól vizsgázott a kibővült könyvtár és az új kolléga is. Sajnos a közelmúltban váltás történt a településen, de úgy tűnik, jó utód érkezett és ugyanolyan minőségben tudott fogadni bennünket, mint elődje.

A kistérségi találkozónk hagyományos felépítésű volt. Megtisztelt bennünket a falu első embere – Martonosi György – és ő köszöntötte az összegyűlt könyvtárosokat. Polgármester úr nem csak köszöntött, de be is mutatta a gyorsan fejlődő modern kistelepülést. Kiemelte a legfontosabb beruházásokat, melyek sorában csak egy volt a könyvtár.  Folyamatosan fejlődik a település, szép kezdeményezések vannak. Sok éve részt vesz az okos-falu projektben, de régi épületei is folyamatosan megújulnak, a falu szépül, vállalkozások települnek a kistelepülésre (ezekről később saját szemmel is meggyőződhettünk). Mint polgármester úr is rámutatott, nagy változást hozott az autópálya, hiszen azon negyedóra alatt elérhető Szeged is, így már három város veszi körül a falut.

A település megismerése után közelebb léptünk a könyvtárhoz, és Hegedűsné Márkus Éva könyvtáros mutatta be munkájukat, a könyvtár szerepét a település életében. Külön öröm volt, hogy ezt meghallgatta polgármester úr is, így ez akár az évi beszámoló is lehetett számára, és láthatta, hogy valóban fontos szerepe van a kulturális életben a könyvtárnak és a könyvtárosoknak. A sok képpel illusztrált bemutató számunkra és a többi jelenlévő könyvtáros számára is inspiráló volt. Sok jó ötlet, továbbvihető kezdeményezést hallottunk, amiket talán jövőre más településen is megnézhetünk.

Mindenki okulására álljon itt Éva ppt-je:

 

 

 
Évi után Tószegi Csilla mutatta be a nyári nagy közös projektünket. A megyei könyvtár munkatársaival közösen három kistérségi település Ambrózfalva, Nagyér és Pitvaros megvalósításában egy érdekes Könyvtármozi nyári táborban vehettek részt a kistelepülések gyerekei. 
A tábor részleteiről számolt be Csilla. Sajnos a másik két szervező nem tudott eljönni, de Csilla igyekezett mindent elmondani a táborról. Az biztossá vált mindenki számára, hogy szeretne egy ilyet jövőre! Azonban ez nem valószínű, hogy ugyanígy megvalósítható, de rajta leszünk!
A tábor hatalmas élmény volt a diákoknak. És hatalmas feladat a könyvtárosoknak. De Csilla előadása megerősített bennünket abban, hogy ők is úgy látják, hogy megérte. Sok tapasztalatot szereztek mindannyian. Szóval, mindenkinek csak javaslom, vágjon bele, miután végignézte a bemutatót!
 

 
A sok ülés után egy picit mozogtunk is. Piri Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatóhelyettese tartott egy bemutató foglalkozást a helyi 8. osztállyal. Egy modern QR-kódos játék keretében ismerhették meg településüket, kellett térképet készíteniük. A játékos kedvű kollégák szintén megoldhatták és megoldották a feladatokat. Az átmozgató 45 perc jót tett mindenkinek. Kicsit felfrissült testileg lelkileg. Közben lehetőség volt kötetlenebb beszélgetést is folytatni, átbeszélni az évet, a jövőre ránk váró feladatokat.
 
A mozgás után még egy picit a székhez ragasztottuk a résztvevőket. 2017 év végén készítettük két elégedettségi felmérést. Egyet a kszr szolgáltató helyek könyvtárosainak, és egy sokkal bővebbet a használók számára. Ennek összegzését hallgathatták meg a jelenlévők, illetve néhány grafikonon megnéztük az eredményeket. Részletes elemzést nem készítettünk most számukra, de néhány érdekes adatra felhívtam a figyelmüket. Szeretnék ezt a felmérést jövőre ismét elkészíteni, és úgy már összehasonlítható adataink is lesznek. Azért annak aki nem volt ott, okulásként álljanak itt is a grafikonok, szerintem némelyik kommentár nélkül is sokat elmond.
 
 

 
A kis dorgálás után már a nap hátralévő részében kellemes időtöltést terveztünk. Az iskola szépen megújított étkezőjében elköltött nagyon finom ebéd után közösen ellátogattunk az üzemben, ahol készül Maroslele Aranya.  Az ebéd nagyon finom volt, és utána meglepetésként az iskola kemencéjében készült sülttök még jobban esett. A közös gyárlátogatás – csak nevében emlékeztetett az 1970-es évekre. Egy modern kisüzemet láthattunk, ahol valóban kisüzemi módon, odafigyelve készülnek a finom és egészséges ételalapanyagok. Kis kóstolót is kaptunk az itt készült remekekből, de érdemes meglátogatni a honlapjukat, vagy a vásárokat ahol a kész termékekből is lehet vásárolni.
 
Összességében egy vidám, jó hangulatú évzáró rendezvényen voltunk. Szívélyes vendéglátókkal és jókedvű könyvtárosokkal. Bízom benne, hogy tavasszal még többet leszünk és egy újabb szép könyvtárat láthatunk, színes programokkal.
 
Köszönjük a vendéglátást a település vezetőinek és a könyvtárosoknak. 
Végezetül néhány kép a rendezvényről. Az összes pedig a KSZR webalbumában! 
 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük