KSZR évnyitó 2020

Immár hagyomány, hogy év elején egy baráti beszélgetésre invitáljuk a KSZR szolgáltató helyek könyvtárosait. Ilyenkor átbeszéljük a mögöttünk lévő évet és a legfontosabb terveket. Minden évben próbáljuk egy kicsit kötetlenebbé tenni ezt a találkozót, a témák súlyossága ellenére. Így volt ez idén is.

Fontos, hogy mindannyian együtt legyünk, hogy a könyvtárosok ne csak velünk, de egymással is találkozzanak. Ilyenkor mindig újabb és újabb gondolatok inspirálódnak. A kérdések hozzák egymást, mindig több problémával szembesülünk, több átbeszélni való lesz, mint tervezzük. De pontosan ezért szervezzük ilyen kötetlenre ezt a napot, hogy közösen keressünk megoldásokat. Utólag visszagondolva, bízom benne, hogy nem csak mi gondoljuk úgy, hogy sikerült is.

A reggeli köszöntő kávé és pogácsa után következtek a formális események. Genczinger Ildikó összefoglalta az elmúlt évünket, felvázolta, hogy mi vár ránk ebben az évben, milyen terveink, elképzeléseink vannak.

Ildikó röviden összefoglalta mi minden történt. Szó esett a leltárakról, a kölcsönzésekről, a könyvtárközi kölcsönzésről, a fontosabb eseményekről, a KönyvtárMozi népszerűségéről az egyre több vetítésről. Ezekhez kapcsolódóan beszélt a 2020-as fejlesztési tervekről, a megkezdett munkák folytatásáról. Ezeket a terveket természetesen közösen készítettük, Ildikó inkább összefoglalta, hogy mindannyian láthassuk az egészet. Hiszen az egymástól távol lévő kollégák csak ritkán látják mi történik a másik háza táján.

Ildikó prezije itt érhető el: https://prezi.com/uefnegf8reyw/kszr-talalkozo-2020/

Az előadást lezáróan ünnepélyesebb percek jöttek. Régi tervünk volt, hogy valamiképpen mi is megköszönjük nektek a több évi kiváló és megfeszített munkát. Nagyon sokat dolgoztok azon, hogy sikeresen működjenek a könyvtárak. Mindenki más és másképp, de nagyon sokat munkálkodik azon, hogy valóban hasznosak legyünk. Ezt szerettük volna megköszönni, és a legjobbakat díjazni. Reményeink szerint ez hagyomány lesz és minden évben ki tudunk emelni néhány nevet, akik még többet tettek a használókért.

Álljanak itt az idei díjazottak

A legönállóbb színvonalas szakmai munkát végző könyvtáros Szilágyiné Fejes Ildikó (Székkutas)
A legtöbb önálló rendezvényt szervező könyvtáros kolléga Szalma Erika (Ásotthalom)
A legrendezettebb könyvtári állomány Kecskeméti Zoltánné (Ópusztaszer)
A legtöbb (lakossághoz viszonyítva és darabszámra is) elégedettségi kérdőívet kitöltető kolléga Tóth Gábor (Öttömös)
A legtöbb könyvtárközi kölcsönzést lebonyolító kolléga Hegedűsné Márkus Éva (Maroslele)

Bízunk benne, hogy jövőre új nevekkel találkozunk!

Az ünnepi pillanatok után Zsilinszki-Fodor Mónika a megújuló vendég-palettát mutatta be. Köztudott, hogy évente 4 nagyobb könyvtári rendezvény megszervezésére kötelez bennünket a jogszabály. Ezen rendezvények megszervezésében és lebonyolításában igyekszünk minél több segítséget nyújtani. Hosszú évtizedek tapasztalata segíti munkánkat, kiterjedt kapcsolatrendszerrel támogatjuk ezt a feladatot. Az ajánlati lista évről évre megújul, új nevek kerülnek fel, új kapcsolatokat építünk, gyakran a ti segítségetekkel. Ezt a megújult ajánlólistát mutatta be Mónika, saját tapasztalataira építve, egy egy előadót bemutatva. A nevek olvashatók a ppt-jén, a hozzáfűzött értékes kommentárok sajnos nem. De – mint tudjátok – érdemes megkérdezni Mónikát.

 

 

Mónika után Csiszár Andrea mutatta be az Én könyvtáram projekt keretén belül a közelmúltban megjelent módszertani kiadványokat. Andrea (Mónikával együtt) a projekt Csongrád megyei tanácsadója volt, így közel három éven át aktívan részt vállalt az országos mozgalom népszerűsítésében, végezte az összekötő munkát, és hozzájárult a sikeréhez. Bár maga a projekt január 31-ével véget ért, de hatása még sokáig érződni fog. Így nem csak a most megjelent köteteket ajánlotta használatra, de az egész programról beszámolt, felhívta a figyelmet a hasznos módszertani anyagokra. Az elmúlt években sokat lehetett hallani a programról, de mostanra már nyilvánvaló, hogy valóban nagyon hasznos volt, és csak rajtunk múlik, hogy folytatódjék, és hasznosuljon belőle minden tudás. Szóval csak buzdítani tudok mindenkit, ha kérdése van, forduljon bizalommal Andreáékhoz.

Az előadások után egy kis büféebéddel oldottuk a hangulatot. A finom falatok, a sütemény, a frissítő kávé mellett hamar megeredtek a nyelvek, elhangzottak a mindenkit érintő kérdések, a délelőtt hallottak lecsapódva kérdéseket vetettek fel, melyeket újabb kérdések követtek.

A feloldódott hangulatot kihasználva igazgató asszony kezdeményezésére a felmerülő kérdéseket ülve beszéltük át. Sikaláné Sánta Ildikó igazgató asszony egész délelőtt velünk volt, és igyekezett irányítani a nap hátralévő részét. Ő is vetett fel gondolatokat kérdéseket, és maga vállalta, hogy válaszol a kollégák kérdéseire. Úgy érzem, nagyon jól esett mindenkinek és igen hasznos volt, hogy egy picit mindenki láthatta a megyei könyvtár oldaláról is a munkát. Nem csak velünk, de a vezetőséggel is találkozhattak. Bízom benne, hogy sok minden tisztázódott. (A személyes visszacsatolások alapján nagyon jól esett a jelenlévőknek.)

A kötetlenebb beszélgetés velejárója, hogy szép lassan fogytak a részt vevők. Ahogy közeledett a délután, egyre többeknek mennie kellett. Jó volt együtt.

Kihasználva az alkalmat, hogy ilyen sokan bejöttetek, a gépi kölcsönzéssel kapcsolatok kérdéseket is meg tudtuk beszélni. A központi adminisztráció csoportvezetője, Mikoly Andrea értő vezetésével újabb könyvtárosok tudták elsajátítani a gépi kölcsönzés és olvasói adatbázisépítés szépségeit. Így hamarosan náluk is bevezetésre kerül a CIRC modul. 

A hosszúra nyúlt délelőttnek fél három után lett vége. Ekkor mentek el az utolsó fecskék is.

Köszönjük, hogy itt voltatok, bízom benne, hogy nektek is hasznos volt a délelőtt, és újult erővel dolgozhatunk az olvasókért, könyvtárhasználókért!