Megújult Árpádhalom!

Az elmúlt három hónapban sem teltek eseménytelenül a napjaink. Lezajlott egy (kivonással egybekötött) átadó-átvevő leltár Ambrózfalván. Jártunk sok felé a megyében. De az elmúlt időszak egyik legjelentősebb eseménye, hogy április 3-án ünnepélyesen megnyitott a felújított árpádhalmi szolgáltató helyünk.

A felújítás Árpádhalom önkormányzatának köszönhető, a bútorzat és a belső megújítása pedig az NKA pályázatnak. A Károlyi-kastélyban elhelyezett könyvtár nagyon szép környezetben fekszik a település közepén. A kastély szép körítést ad, azonban meg is nehezíti a fenntartó munkáját, hiszen felújítása költséges és bonyolult feladat. Így most csak a belső rendbetétele volt a feladat. A felújítás alatt a korábbi klubhelyiség is átalakításra került, így már méltó helye a közösségi rendezvényeknek, valamint olvasóteremként is szolgál, hiszen a folyóiratok jelentős része itt lett elhelyezve. A két helyiség felújítása során megtörtént a fűtéskorszerűsítés is. Aki dolgozott velünk kint 4 °C-ban az tudja, milyen fontos ez.

A kőműves és burkoló munkák után az asztalos vette birtokba a terepet, majd következtünk mi. Az állomány mozgatásával és áthelyezésével együtt megtörtént a kivonás, az állományfrissítés is. Külön köszönet minden kollegának, aki mit sem törődve a hideggel és a felújítással járó kosszal dolgozott velünk, hogy mielőbb birtokba vehessék a könyvtárat a helyi lakosok. Mivel a település iskolája is ebben az épületben található, így talán a diákok várták legjobban, hogy ismét kinyisson a könyvtár. Igen, jól olvasták! Ennek a nem egészen 500 lelkes községnek még van iskolája a végeken!

A munkálatok végeztével 2019. április 3-án végre átadásra került a könyvtár. A kedves átadón a térség országgyűlési képviselője, Farkas Sándor mondott egy rövid köszöntő beszédet. Képviselő úr kiemelte a könyvtár fontosságát a mai rohanó világban, beszélt a könyvtár szerepéről a kultúránk megőrzésében, valamint kiemelte, hogy az elmúlt években milyen fontos és jelentős fejlesztések zajlottak ezen a megyeszéli kistelepülésen.

Képviselő úr után a falu első embere köszöntötte a megnyitó részvevőit. Polgármester úr is az olvasás és a könyvkultúra fontosságát emelte ki, és örömét fejezte ki, hogy közös munkával mennyi minden elérhető. Egyben köszöntötte a nyugdíjba vonuló könyvtáros kolleginát, Vinczéné Nagy Rozáliát, akinek szintén sokat köszönhet a település könyvtára, egyben átadta az új könyvtárat az új vezetőnek, Magyar Zitának.

A következőkben Zita osztotta meg gondolatait a könyvtárról, majd az iskolások rövid műsorát tekinthettük meg. Az ünnepségen a teljes iskola fellépet.

 

A műsor után már csak a szalag átvágása

és a jelképes koccintás (almalé, tea, ásványvíz) következett, és végre birtokba vehették az olvasók a könyvtárat.

 

Mielőtt a megnyitó és az új könyvtár képeit megtekintenénk, nézzünk két ilyen volt, ilyen lett képet!

 

Aki több képet szeretne látni, ide kattintva elérheti őket a KSZR webalbumunkban!

Köszönjük minden érdeklődőnek, hogy ott volt, mindenkinek aki dolgozott azon, hogy megújuljon a könyvtár, és mindenkinek aki használni fogja a könyvtárat!

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük