Év eleji találkozó

Kedves Kollégák!

Elkezdődött az új év, új tervekkel vágunk neki az esztendőnek. Az elmúlt évek nagy kihívások elé állítottak bennünket. Sok nehézséggel kellett megküzdenünk együtt. Idén már jobban fel tudunk talán készülni ezekre a kihívásokra, de egyben abban is bízunk, hogy lassan ismét egyre többet tudunk személyesen is találkozni, és talán egész évben szolgáltathatunk.

Ahogy már megszokhattátok, az év első nagyobb rendezvénye egy személyes találkozó, ahol átbeszéljük az elmúlt évet, valamint közösen tudunk tervezni. Így volt ez idén is. Január 26-án vártunk benneteket egy közös gondolkodásra, személyes találkozásra. Azért is szeretjük ezt a rendezvényt, mert ilyenkor ti is találkozhattok egymással, tapasztalatokat cserélhettek.

Az idei találkozó a hagyományoknak megfelelően alakult, de nagy öröm volt számunkra, hogy személyesen találkozhattunk. Az üdvözlő kávé és beszélgetések után Genczinger Ildikó összefoglalta az elmúlt év főbb eseményeit, számadatait. Mindig hasznos egyben látni egy évet, hiszen így látható, hogy mennyi minden történik a megyében. Apránként úgy érezzük, szinte semmi sem történt, hiszen hónapokig zárva voltak a könyvtárak. Aztán kiderül, hogy mennyi minden történt. Milyen rengeteg programot szervezetetek, tartottatok, milyen sok embert szólítottatok meg, láttatok el olvasnivalóval, információval. Láthattátok, hol hasznosul az állami támogatás, hogy hány könyvtár újul és szépül meg. Természetesen a jogszabálynak megfelelően májusban mindenkinek elkészítjük a személyre szóló beszámolót, de mégis jobb így egyben látni.

Minden év hoz változásokat is. Néha kényszerből, de mindig igyekszünk ezeket a változásokat önmagunk hasznára fordítani, és előnyt kovácsolni belőlük. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján próbáljuk egyre jobbá tenni a szolgáltatásainkat. Az egyik legfontosabb feladatunk az állománymendzsment, az állománybővítés.

Alapjaiban nem kívánjuk megváltoztatni a rendszert, de igyekszünk nektek könnyebbé és egyszerűbbé tenni a folyamatot. Erről beszélt Jurkovicsné Kálmán Margó, hogy milyen formában képzeljük el. Reméljük, valóban jobb lesz, de természetesen az ilyen személyes alkalom arra is jó, hogy elmondhassátok a véleményeteket, hogy ti hogy látjátok. Erre most is volt alkalom, és sokan éltetek is vele.

A dokumentumvásárláson kívül nagyon fontos szegmens a könyvtári rendezvények szervezése. Mint tudjátok, a jogszabály értelmében évente minimum négy könyvtári rendezvényt kell szerveznetek egy-egy szolgáltatóhelyen. Természetesen ebben is igyekszünk segíteni. Tavaly már elkészült egy újfajta programajánló, ennek a módosított, bővített változatát mutatta be nektek Kovácsné Tordai Anikó. Az új ajánlóval együtt próbálta felvázolni, hogy milyen lépések várhatók, hogyan tervezhettek. A rövid bemutató után mindenkinek lehetősége volt személyesen is átbeszélni terveit, elképzeléseit. Erről azonban én nem tudok beszámolni. De bízom benne, hogy mindenki kapott választ a felmerülő kérdéseire. Ha pedig valamiért nem sikerült, keressetek bennünket bátran!

A délelőtt végén jött a feketeleves. Már mindenki fáradt és éhes volt, de gyorsan megpróbáltam felvázolni az elmúlt év legfontosabb kölcsönzési adatait. Mivel a 2021-es év egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy (elvileg) minden szolgálatóhelyen elindult a gépi kölcsönzés, bevezettük a CIRC-modult. Mint elhangzott, sajnos néhány település minden támogatásunk ellenére sem kezdte el használni a modult. Mivel az év folyamán nem egyszerre indult el a kölcsönzés a szolgáltatóhelyeken, így a statisztika is csal, és nem a teljes valóságot mutatja. Ezért a felvázolt adatok csak tájékoztató jellegűek voltak, de mindenki láthatta, hogy hol tart. Természetesen, amint minden statisztikai adatot feldolgozunk, elkészítjük a szokásos mutatókat, és elérhetővé tesszük a 2021-es TEKÉ-t.

A rövid előadások után lehetőségünk volt a “fehér asztal mellett” folytatni a beszélgetést. Egy kis büféebéddel láttunk vendégül benneteket, hogy könnyebben megnyíljatok, elmondjátok mi bánt benneteket, elmondhassátok véleményeteket a hallottakról, és együtt tervezhessük meg a 2022-es évet.

Jó volt újra együtt lenni és találkozni veletek. Biztos vagyok benne, hogy maradtak kérdések bennetek, de ezekre igyekszünk folyamatosan válaszolni. Kérdezzetek bátran!

Köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttetek! Bízunk benne, hogy hamarosan lesz még ilyen esemény, ahol együtt lehetünk. Addig pedig a szokásos fórumokon megtaláltok bennünket.

Végezetül néhány kép kedvcsinálónak, hogy legközelebb még többen eljöjjetek!

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.