8 + 1 TIPP helyi újságba cikket író könyvtárosoknak

A kistelepülések életében az egyik legfontosabb hírforrás a helyi újság, ezért nagyon fontos, hogy a könyvtár időről időre jelenjen meg benne friss történésekkel, információkkal. Ennek a jelenlétnek három nagyon jelentős hozadéka van: egyrészt újból és újból felhívja a még nem könyvtárhasználó lakosság figyelmét a könyvtár létére, mint lehetőségre, másrészt alkalmat ad arra is, hogy a beiratkozott olvasókat gyakoribb látogatásra ösztönözze,  végül a rendezvények népszerűsítésére is kiválóan alkalmas, ingyenes lehetőség.
Rövid olvasnivaló eseményteremtés témában

8 + 1 TIPP a helyi újságba cikket író könyvtárosoknak

 1. Gondoljunk arra, hogy a falvak lakóinak egy része időről időre cserélődik, mindig vannak újonnan beköltözők, akik érdeklődve és kíváncsian ismerkednek a települési lehetőségekkel.
  Ismertessük kb. félévente a könyvtár nyitvatartását és elérhetőségeit, valamint az összes szolgáltatást.
  Kérjünk a szerkesztőktől egy keretes blokkot az újságban, ami kiemeli ezt a többi hír közül, odavonzza az olvasó tekintetét!
 2. Időzítsük ezeket a megjelenéseket az ősz végi, téli és a szünidő kezdete előtti számokba. A téli időszakban a mezőgazdaságban dolgozó emberek megpihennek, ezért jó eséllyel szállhatunk ringbe a szabadidejükért folytatott “harcban”. A júniusi számmal a gyermeket nevelő családokat segíthetjük azzal, hogy felhívjuk a szülők, nagyszülők, nevelők figyelmét a könyvtár gyermekeknek nyújtott szolgáltatásaira.
 3. Ősz végén írhatunk a következő évi újrairatkozás megkezdéséről és néhány figyelemfelkeltő szóval azokat is invitálhatjuk, akik nem beiratkozottak még.
  Extra: a kivont kötetek közül válasszunk néhány jó állapotút és hirdessünk beiratkozási akciót, melynek keretében az első 10 (tetszőleges) új beiratkozót megajándékozzuk 1-1 kötettel. Erre a célra már év közben is gyűjtögethetünk olvasói és egyéb ajándékkönyvek közül. Ez jó alkalom arra is, hogy mérjük a cikk hatásosságát:  ha más formában nem hirdetjük azt akciót, akkor le tudjuk mérni, hányan érkeznek az írásunkat említve. Az akciónak mindig legyen meghirdetett kezdő és befejező dátuma! Ennek hiányában nem lesz hatékony, mert ráérősnek gondolja mindenki és szépen el is felejti…
 4. Télen írjunk a frissen érkezett új könyvekről akár lista szerűen, de még jobb, ha egy-két mondatos könyvajánlókkal csalogatunk.
  Valahogy így:
  ‘XY új regényéből megtudhatjuk, hogyan folytatódik a Hűdegubancos Történet, melynek előző részében Z néni hiába utazott el a Zebrák földjére, nem sikerült megtudnia, miért ölték meg a 13. században névrokonának hős vőlegényét. Olvasás közben rájövünk, hogy a rejtély kulcsát mindeddig rossz helyen keresgéltük, mert ez a letehetetlen krimi egy hirtelen fordulattal a Kenguruk földjére visz bennünket, ahol fény derül mindenre…’
 5. Június elején adjunk hírt a Vakáció idejére tervezett gyermekprogramjainkról, azok a szülők biztosan felfigyelnek rá, akik számára fontos, hogy a gyerkőcök hasznosan töltsék az idejüket egy biztonságos helyen
 6. Jelentessünk meg a falu ünnepeihez kapcsolódó rövid könyvajánlókat, rövid cikkeket.
  Ne feledjük: a célunk minden írással a könyvtárhasználat népszerűsítése, ezért mindig olyasmit gondoljunk ki, amiért érdemes ellátogatni hozzánk!
 7. Tervezzünk előre! A faluház, önkormányzat rendezvényein legyen a könyvtárnak asztala, sátra – s ezt jó előre harangozzuk is be az újságban. Készüljünk ekkorra játékos fejtörőkkel, versennyel, könyves tombolával!
 8. Gondoljuk végig: milyen, a “nagyérdemű” érdeklődésére számot tartó esemény történt az elmúlt időszakban a könyvtárban, és írjunk róla!
  A legjobb, ha mindig történik valami – akkor mindjárt megvan a cikkek témája is 😉
  Nagyobbacska gyerekeknek:
  – Új fejlesztő társasjátékokat kapott a könyvtár, gyertek, próbáljátok ki és írjátok fel a faliújságon elhelyezett Üzenő-lapra a többieknek, hogy melyik a kedvencetek! Az üzenőknek apró ajándék jár! (pl. egy vicces vers, kalapból kihúzva)
  – Mese-fotellal gazdagodtunk, próbáld ki Te is! Feltétel: a kedvenc népmeséd tartalmának elmesélése a könyvtárosnak

  Felnőtteknek:

  – A könyvtárba megérkezett az ez évben újonnan megrendelt “Zabhegyezés Kukutyinban” című hobbi-újság, ami képes beszámolót is tartalmaz a múlt hónapban rendezett országos Zabhegyező versenyről. Látogasson el a könyvtárba és töltsön egy kellemes órát kedvenc olvasnivalójával, vagy kölcsönözze ki régebbi folyóirat-számainkat és olvassa el kényelmesen, otthon!
  – Sorozatkedvelők, figyelem! Megkaptuk a Zöld Kockás könyvek legfrissebb kötetét, kölcsönzése az előjegyzéseknek megfelelő sorrendben elindult. A sorozat korábbi köteteit külön polcon kínáljuk a könyvtárban, az Új Könyvek polc szomszédságában. Ne feledje: a kölcsönzési időt meg is hosszabbíthatja, ha nem sikerül kiolvasnia 3 hét alatt!
  – Az Októberi Könyvtári Napok alkalmából olvasási versenyre hívjuk olvasóinkat. Azok között, akik október 1. és 30. között a legtöbb kötetet kölcsönzik, ingyenes, 1 évre szóló könyvtári tagságot sorsolunk ki. Sorsolás: november 4-én (péntek) 17 órakor a könyvtárban.
  …+ 1 TIPP
  Rendezvényekre invitáló hír esetén minden esetben tüntessük fel a pontos helyszín és időpont mellett az esetleges támogatók (NKA, Somogyi-könyvtár, önkormányzat, stb) nevét és logóját, valamint emeljük ki, hogy a program látogatása ingyenes.

Az évnyitó KSZR napon információkat gyűjtöttünk a könyvtárosoktól a települési újságokról, az alábbiakban összegezzük ezeket

helyi újság, könyvtárosoknak

KSZR települések helyi újságai, melyek online is elérhetőek:

Kizárólag nyomtatott formában elérhetőek:

 • Felgyői Hírek
 • Tömörkényi Tükör

Nincs újság:

Ambrózfalva, Ferencszállás, Nagylak, Nagytőke, Ópusztaszer

Nem kaptunk információt:

Árpádhalom, Csanádalberti, Eperjes, Királyhegyes, Klárafalva, Kövegy, Nagyér, Óföldeák, Öttömös, Tiszasziget.

Az esetleges kiegészítéseket várjuk erre az e-mail címre: csiszar.andrea@sk-szeged.hu, köszönjük!

 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük