Kerestük a harmónia forrását…

2019-es őszi kistérségi szakmai napunkat Forráskúton tartottuk. Többek között azért esett a választásunk erre a kistelepülésre, mert szerettük volna, ha minél több önálló könyvtár is csatlakozik a szakmai naphoz, és úgy gondolom, hogy ez igazzá is vált.

Forráskút tagja a szolgáltató rendszernek, de a mórahalmi járás sok nagy önálló településének közelében, jól megközelíthető település.

Épp a fentiek miatt a tematikát is ehhez igazítottuk, és igyekeztünk mindenkit megszólítani a szakmai résszel. Az egész délelőttöt átölelte a téma: Ismerkedés a könyvtári foglalkozásokhoz szükséges digitális eszközök és applikációk használatával. Természetesen sok sok példával, eszközök használatával töltöttük a szakmai napot, és mindenkinek lehetősége volt kipróbálni az eszközöket Piri Ildikó és Genczinger Ildikó segítségével.

A szakmai napot a könyvtárban kezdtük, ahol Fodor Imre polgármester úr vázolta fel a település történetét és köszöntött bennünket kedves szavakkal, majd Barnáné Király Anikó mutatta be a könyvtárat. A rövid ismerkedés után (a nagy többség számára) meglepetésként, Polgármester úr egy nemrégen felújított tanyasi iskolába invitált bennünket, hogy méltó helyszín legyen az “oktatáshoz”. Ezenkívül egyéb meglepetéssel is készültek vendéglátóink, de erről majd később.

Miután több autóval megérkeztünk a “Jerney-iskolához” kezdődött a valódi szakmai nap. Egy szépen felújított “hagyományos” tanterem várt bennünket, ami sokunkban nosztalgiát ébresztett. Érdekes elegy született a 40 éves kopott padok, a kellemesen meleg cserépkályha és a kipakolt laptopok, tabletek álltal. De hangulatos volt. Szinte minden részt vevő saját készülékkel tudta követni az előadókat, megoldani a gyakorlati feladatokat.

A téma nagyon aktuális.Több fórumon, többször foglalkoztunk már mi is ezekkel az eszközökkel, programokkal. Kiemelten fontos a Somogyi-könyvtár számára is, valamint Az én könyvtáram országos projekt is több szálon foglalkozik vele.

Ezért is gondoltuk, hogy gyakorlattal egybekötve, saját bőrükön tapasztalva ismerkedjenek a megyei kollégák a QR-kódos játékokkal, hogy ők maguk készítsenek kahoot tesztet, ismerjék meg a Somogyi-könyvtár e-tananyagait, használatát.

Ezekről a gyakorlati foglalkozásokról nagyon nehéz írni. Pontosan ezért tervezük úgy, hogy helyben ki is tudják próbálni a kollégák, a felmerülő kérdésekre ott helyben kapjanak választ, ha nehézségek adódnak, akkor azonnali választ kapjanak. Biztos vagyok benne, hogy szervezünk még ilyen képzéseket, ahol élesben kipróbálhatók az eszközök, így sokkal jobban megtalálhatja mindenki a helyüket a napi munkájában. Hiszen tulajdonképpen erről is szólt ez a délelőtt, hogy igenis van helye ezeknek az eszközöknek. Sőt, élen kell járnia a könyvtáraknak a digitális eszközök használatában és oktatásában.

Ha valaki így neten próbálna ismerkedni ezekkel az anyagokkal, akkor a fentebbi linkeken próbálkozhat. Piri Ildikó Az én könyvtáram projekt keretén belül dolgozta ki a QR-kódos játékot, erről egy reklám film is készült:


Genczinger Ildikó elkészített egy részletes leírást a KAHOO-t használatáról. Természetesen biztos vagyok benne, hogy mind a ketten szívesen segítenek személyes megkeresés után és beszélnek a részletekről is.

A játékosan eltöltött, ám rengeget új tudást adó délelőttöt egy helyi kérdésekből álló Kahoo-t teszttel zártunk. Ezt a játékot azonban vendéglátónk, a település polgármestere nyerte.

És igen, nem véletlenül írtam ezt. Az eddigi tapasztalatok alapján minden alkalommal megtisztelt bennünket a település első embere, de ilyet eddig csak Nagyéren tapasztaltunk, az egész délelőttöt velünk töltötte Polgármester Úr, méghozza igen hasznosan. Míg a könyvtáros kollégák tanultak, ő dolgozott, és a szakmai nap végére el is készült az általa főzött bográcsos szarvaspörkölt. Az utolsó “rotyogtatás”idején pedig személyesen mutatta be nekünk a rendezvénynek helyt adó épületet, ismerette meg velünk a volt iskola történetét. Szavaiból érezhető volt, hogy érzelmileg kötődik az épülethez, kiemelten fontosnak tartja a falu történetének megismertetését, megőrzését, a helyi hagyományok ápolását. És tudja, hogy ennek az egyik legfontosabb színtere a könyvtár. Úgy láttuk a délelőtt folyamán, hogy fontos számára a könyvtár, és nem csak főzéssel támogatja a könyvtáros kollégát és a könyvtárat.

A nagyon finom és ízletes ebéddel zártuk a hosszúra nyúlt délelőttöt. Még az ebéd elfogyasztásában is részt vett polgármester úr, aztán ki ki elindult egyéb munkájára.

Köszönjük a vendéglátást Fodor Imre polgármester úrnak, az előadóknak a felkészülést és az előzetes munkát,  kollégáknak az aktív részvételt. Bízunk benne, hogy mindenki számára hasznos volt a szakmai nap, és mindenki vitt valamit haza a tarsolyában. És jó látni, hogy a kistelepülések számára is nagyon fontos az érték megőrzés, de emellett nyitottak az új kezdeményezésekre is.