Könyvtárpedagógiai workshop – “Google és Magoogle fia vagyok én…”

Könyvtárpedagógiai workshopot rendeztünk 2019. október 22-én Az én könyvtáram projekt végéhez közeledve

Mai remek szakmai programunk, Az én könyvtáram könyvtárpedagógiai workshop – több más, izgalmas téma mellett – érintette a digitális demencia jelenségét, az élmény- és információszerző olvasás különbségeit.
Megtudtuk, ki az a “Géza malac” (“Szárnyat igéz a malacra”), és elhatároztuk, hogy ezentúl motivációs órára csábítunk kötelező olvasmány feldolgozása előtt tanárt és diákot egyaránt.

Csongrád megyei könyvtárosok és pedagógusok részvételével tartottuk idei második pedagógiai műhelyprogramunkat, ami a visszajelzések szerint nagyon gyakorlatias megközelítésben és inspiráló előadásokkal örvendeztette meg a résztvevő iskolai és könyvtári szakembereket. 

Az én könyvtáram program rendezvénysorozatának részeként ezen a könyvtárpedagógiai workshopon 3 hosszabb előadás, majd 2 rövidebb mintaprogram-bemutató került fókuszba.

A könyvtárpedagógiai workshop középpontjában az élménypedagógia, a digitális kompetenciák és az olvasásfejlesztés álltak.

A könyvtárpedagógiai workshop programja:

  • Köszöntő: Piri Ildikó szolgáltatási igazgatóhelyettes, Somogyi-könyvtár, Szeged
  • Az én könyvtáram program megvalósult fejlesztései / Koglerné Hernádi Ágnes fejlesztési csoportvezető, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár EFOP Projektiroda
  • Robotika a könyvtárban / Farkas Krisztina Abacusan Stúdió, Budapest
  • „Csak az ember olvas!” – Élményszerű olvasásfejlesztés / dr. Gombos Péter tudományos dékánhelyettes, egyetemi docens, Kaposvári Egyetem
  • R2D2: a személyre szabott segítőtárs a digitális univerzumban / Horváth Krisztina mintaprogram-kipróbáló gyermekkönyvtáros, Szentes Városi Könyvtár
  • Pletykaanyu – kortárs irodalmi vetélkedő / Kosztolányi-Németh Marianna mintaprogram-kipróbáló gyermekkönyvtáros, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Szeged

Alkalom adódott a közelmúltban megjelent 4 kötetes hiánypótló módszertani kiadvány átadására is a megyéből érkezett könyvtárosoknak. Az új könyvtár-szakmai könyvekre nemcsak tartalmukat illetően lehet büszke a könyvtáros közösség, hiszen rendkívül igényes fizikai megjelenése is – amolyan “igazi, könyvtárba” való a kiadvány.

Szakmai napunk résztvevőinek új technikatörténeti kiállításunk bemutatásával kedveskedtünk a nap végén: Töltődj fel!

Még több a projektről a Somogyi-könyvtárban

A könyvtárpedagógiai workshop Az én könyvtáram közösségi oldalán