Segédkönyvtáros képzés 2020

Az OKJ-s tanfolyamok szervezésében változások lesznek, ezért felhívjuk arra figyelmet, hogy az eddig ismert feltételek mellett most utoljára elérhető a Somogyi-könyvtárban a felső középfokú szakmai végzettséget adó segédkönyvtáros képzés.

Segédkönyvtáros képzés 2020. szeptember 7-től

segedkonyvtaros_kepzes_szegedA Somogyi-könyvtár 2020 szeptemberében ismét elindítja segédkönyvtáros tanfolyamát.

A koronavírus-járvány miatti változások okán a korábbi években megszokottakhoz képest néhány hét késéssel jelent meg felhívásunk, ennek megfelelően azonban a jelentkezési határidő is kitolódott. A 2019 szeptemberében indult képzést rendhagyó módon még nem tudtuk befejezni, hiszen a pandémiás időszakban nem szervezhettünk vizsgáztatást. A jelenlegi csoport résztvevői sikeresen teljesítették mindhárom modulzáró vizsgát, jelenleg a komplex szakmai vizsgákra készülnek, melyekre augusztus folyamán kerül sor. 

A képzés szervezése 2020-ban úgy alakult tehát, hogy egy időben zárjuk le a tavaly indult képzést, és szervezzük az ez év őszén indítandó évfolyamot.

Az új évfolyamra 2020. augusztus 15-ig lehet jelentkezni

A képzés moduljai: 
– 1. modul: A könyvtári rendszer működése 
– 2. modul: Könyvtári gyűjteményszervezés és állományfeltárás 
– 3. modul: Könyvtári olvasószolgálat és tájékoztatás 

A modulok elvégzése után a résztvevők modulzáró vizsgát tesznek.
A segédkönyvtáros képzés szakmai és vizsgakövetelményeit a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendelet az emberi erőforrások minisztere ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló rendelet tartalmazza. A könyvtáros asszisztens szakképesítéssel és a könyvtári asszisztens rész-szakképesítéssel rendelkezők a képzési program egyes témaköreinek óralátogatásai alól felmentést kaphatnak, azonban a modulzáró vizsgát teljesíteniük kell.
A tanfolyammal megszerezhető szakképesítés szintje: felső középfokú 

A tanfolyam részvételi díja: 180.000 Ft (két részletben fizethető)
Vizsgadíj: 55.000 Ft
Adminisztrációs díj (beleszámít a részvételi díj első részletébe): 5.000 Ft
A jelentkezés feltétele: érettségi bizonyítvány 

A részletesebb kiírás, gyakran ismételt kérdésekre adott válaszok és korábbi résztvevők ajánlásai itt olvashatóak: Könyvtárosképzés
Ezen az oldalon megtalálható a letölthető jelentkezési lap is. Szakmai gyakorlatra elsősorban szegedi résztvevőket tudunk fogadni.

Szeretettel várunk minden kollégát, aki az utolsó régi feltételekkel indított tanfolyamon szeretné megszerezni a segédkönyvtáros végzettséget!

Kapcsolódó cikkeink