KönyvtárMozi tanulmányi út

2021. november 11-én Budapesten járhattak a kollégák. Ahogy ilyenkor már megszokott, az útitársak közül kérünk fel valakit egy rövid beszámoló megírására. Most Krajcsirik Zsófia írását olvashatjátok az élményekről.

KönyvtárMozis kirándulás

2021. november 11-én a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár jóvoltából a megyei KönyvtárMozis kollégák egy igazán felüdítő és informatív kiránduláson vehettek részt Budapesten. Kilencen keltünk útra a fővárosba, ahol első állomásunk a Ludwig Múzeum volt. Míg várakoztunk, a művészkávézóban volt szerencsénk személyesen találkozni Koltai Lajos rendező úrral.

A múzeumban a Nagylátószög című kiállítást tekintettük meg, amely a magyar filmnek állít emléket, mely 2021-ben ünnepelte a 120. évfordulóját. A kiállítás kronológiailag mutatja be a magyar film történetét. Átfogó képet kaptunk a hazai filmművészet és filmipar múltjából és jelenéből, amelyben a helyi idegenvezető hölgy segített. Különféle szemléltetőeszközön keresztül megismertük egy-egy időszak mestereit, a klasszikus filmeket, a gyártási technológiákat. Mindemellett kitekintést kaptunk a nemzetközi karriert befutó, magyar származású alkotók életéről.

Személyes kedvencem a fekete-fehér szoba volt, ahol különböző színes plakátokat láthattunk a falakon, melyeket egy speciális lámpa segítségével megvilágítottak. Ekkor fekete-fehérben láthattuk a képeket (és magunkat is), mikor a lámpa kikapcsolt, ismét színes lett a világ. Egészen különleges élményt nyújtott ez a szoba.

Miután a kiállításon jól kinézelődtük magunkat, a következő állomásunk a Teréz körút volt. Itt nyílt meg nemrég a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új fiókkönyvtára, ahol látogatást tettünk. A könyvtár igazán modern, stílusos kialakítású. Funkcionalitását tekintve maximálisan kihasználja lehetőségeit, alkalmas egyéni és csoportos tanulásra és olvasásra, kikapcsolódásra. Bár gyermekeknek szóló gyűjteménnyel nem rendelkeznek, kialakításra került egy kifejezetten nekik szóló sarok, színezőkkel, játékokkal. A csapatot Kuczkó Andrea kolléganő fogadta, aki elmesélte a könyvtár költözésének és kialakításának történetét. A tájékoztató után körbevezetett mindkét a könyvtárban. Az alagsorból indultunk, ahol rendezvényterem került kialakításra. Majd a földszinten nézhettünk szét, ahol többek között a bejárat, a kölcsönzőpultok találhatók. Az emeleten találhatók az egyedi, egyszemélyes tanulófülkék, valamint fent van az iroda is.

Külön érdekessége volt a könyvtárnak az automatizált kölcsönzés, az RFID-rendszer, amelyről a kolléganő is hosszasan beszámolt a tapasztalataikról. Bemutatta a földszinten található ún. Locker működését: hol és hogyan tudja használni az olvasó, milyen előnyei vannak ennek a rendszernek. Megismertük a kölcsönzőgép működését is. Mivel ez a rendszer csak nemrég került bevezetésre, alkalmazása további tapasztalatokat és fejlesztéseket igényel.
Úgy gondolom, számunkra mindenképp újításként és érdekességként hatott a rendszer bemutatása. Búcsúzáskor Genczinger Ildikó egy kis ajándékcsomaggal kedveskedett a Körúti Könyvtár számára vendéglátásukért cserébe.

Szerintem a többiek nevében is kijelenthetem, hogy mindannyiunk számára nagyon üdítő és tanulságos nap volt a csütörtöki, s bár a libavacsora elmaradt, helyette új és érdekes élményekkel térhettünk haza. Köszönjük a lehetőséget!

Fábiánsebestyén, 2021. november 16.

A végére pedig egy kis képes válogatás az útitársak fényképeiből:

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.