KSZR-ismeretfelújító – ismét élőben

Kedves Kollégák!

A múlt héten, június 1-3-ig lezajlott a háromnapos ismeretfelújító tanfolyamunk. Ha emlékeztek, tavaly a pandémia miatt augusztus végén tudtunk csak találkozni, szerencsére az idén már a szokott időben kerülhetett sor a tanfolyamra. Nagyon örültünk, hogy ilyen sokan el tudtatok jönni – mindhárom nap 25 fő körül volt a résztvevők száma – ránk fért már a viszontlátás, beszélgetés, együtt nevetés. Igyekeztünk hasznos tartalommal megtölteni ezt a három napot, hiszen az ismeretek felújítása mellett mindig szükség van az új ismeretek bemutatására, átadására is.

Kedden gépi kölcsönzés konzultációval kezdtük a napot, ahol Mikoly Andrea válaszolt a felmerült problémákra, kérdésekre. Nagyon jó kérdések, észrevételek érkeztek tőletek, amikre Andival átbeszélve, gyakorlatban bemutatva, együtt tudtunk választ találni. Úgy érezzük, szükség van erre a típusú konzultációra, ezért a jövőben is szeretnénk ezt folytatni. Azok számára, akik még nem kölcsönöznek géppel, a nyár folyamán tartunk újra egy teljes körű oktatást, és biztosítunk egy helyszíni begyakorló oktató alkalmat is.

Nagy Zsuzsanna gyermekkönyvtáros kolléganőnk folytatta a sort, gyermekirodalmi gyarapítási tippekkel szolgált előadásában. Zsuzsa remekül összegyűjtötte azokat az online és nem online tartalmakat, amik segítségével a gyermekirodalomról tudtok tájékozódni. Nagyszerű segédletet kaptunk tőle a gyarapításhoz. A ppt-t itt találjátok:

Az első nap végén Galát Gabriella és Somogyi Szilvia avatta be a megjelenteket a könyvtárközi kölcsönzés elméletébe és gyakorlatába.

Bemutatójuk rövidített verziója itt tekinthető meg:

 

A második nap vendéget fogadtunk, Kovács Marianna mesemondó, könyvtáros, a Százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár igazgatója, A Magyar népmese napja ünnepnap-, és rendezvénysorozat kezdeményezője, a Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosa látogatott el hozzánk. Elbűvölő személyiségével, sajátos előadásmódjával úgy adta át ismereteit és tapasztalatait, hogy mindannyiunkat magával ragadott a népmesék világába. Személyes tapasztalataival még színesebbé és érthetőbbé tette mi is egy mesélő igazi feladata; gyakorlati példákon keresztül pedig megmutatta hogyan is kell „jól mesélni”. A biblioterápia és a mesepszichológia témaköreit éppen annyira érintette, hogy a hallgatóságban felkeltse irántuk az érdeklődést. Azt gondolom, hogy minden résztvevőt inspirált az előadás az első perctől az utolsóig.  A nap végére pedig mindenki előtt világossá vált mit is jelent Mariann előadásának kezdő és záró idézete: „Csak úgy menjünk, hogy se tebenned, se énbennem kár ne essék!”

Az előadás megtekinthető itt:

A harmadik napon a digitális ismereteké volt a főszerep. Először a KSZR-es fényképezőgépek használatával ismerkedett a társaság Pajer-Boross Dóra kolléganőnk segítségével. Dóri bemutatta a fényképezőgép használatát, a beállítási módokat, az objektív, a vaku használatát.

Az előadás anyaga elérhető itt: https://prezi.com/p/na7mcqorl_ku/rendezvenyfotozas/

Végezetül Genczinger Ildikó segítségével folytattuk a kollégák digitális kompetenciafejlesztését. A gyakorlaton alapuló oktatáson a Google Drive, Google Űrlap használatával ismerkedtek a kollégák. Megtanultunk a felhőbe fájlokat le- és feltölteni, megosztani, majd összeállítottunk egy rövid kérdőívet és tesztet. Maradt még idő a Kahoot-kvíz használatára és online keresztrejtvény készítésére is. Sajnos, a QR-kódos foglalkozás módszertanát idő hiányában nem tudtuk bemutatni, következő alkalommal pótoljuk.

Kahoot segédlet:

Google Drive segédlet:

Reméljük, hasznosan telt ez a három nap, és új ismeretekkel is gazdagodtatok. Mi nagyon örülünk, hogy ennyien eljöttetek, jó volt újra személyesen találkozni!

Jövőre ugyanekkor, ugyanitt!

 

Genczinger Ildikó

Kovácsné Tordai Anikó

Végezetül néhány fotó a nap hangulatáról

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.