Megújultak, felfrissültek a gyűjtemények

Állományellenőrzés és apasztás Ásotthalmon, Pusztaszeren, Székkutason, Pitvaroson és Kiszomboron

Lekerültek az elhasználódott, rongálódott könyvek a polcokról, felszabadultak a raktárak. Rendezett, átválogatott állománnyal várják olvasóikat az érintett könyvtárak.
Januárban Ásotthalomra, márciusban Pusztaszerre, májusban Székkutasra, július végén, augusztus elején Pitvarosra, szeptemberben Kiszomborra vonultak ki a megyei hálózat munkatársai leltározni, segítségként kiegészülve más osztályokon dolgozó kollégákkal, diákmunkásokkal.
A behasonlítás előtt, minden esetben sor került az állomány átvizsgálására, a rongált, piszkos könyvek kivonására, az állomány rendezésére. Az apasztás mértéke a könyvtárak adottságától (összevont vagy önálló épület, az intézmény jellege, a raktározás körülményei, lehetőségei) függően változott, több száztól több ezerig.
Az ACQ adatbázis használatát olykor a helyi internetkapcsolat hátráltatta rövidebb, hosszabb ideig, de ezt ellensúlyozta a könyvtárak fogadókészsége. Különösen hatékonnyá vált a munka Kiszomboron, ahol a helyi könyvtárosok is bekapcsolódtak a leltározásba.
Az állományellenőrzés minden településen pozitív eredménnyel zárult, a leltárhiány mértéke a megengedett kálón belül maradt.
2022 utolsó negyedévében a leltározási ütemtervnek megfelelően még további két KSZR-könyvtárban lesz állományellenőrzés: Kübekházán és Pusztamérgesen.
Az állománygondozás krónikájához hozzátartozik az is, hogy a Somogyi- könyvtár munkatársai május közepén Domaszéken, a nagyközség könyvtárában jártak. Az önálló könyvtár, a leltározást megelőző nagyszabású kivonáshoz kért szakmai segítséget. Az apasztás jól sikerült, a törölt könyvek megtöltötték a melléképületet, a könyvtár átláthatóvá, rendezetté vált.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.