Robotika roadshow Csongrád-Csanád megyében

Kedves Kollégák!

Mint azt mindannyian tudjátok már, a Somogyi-könyvtár 2020 óta szervez Robotika, Lego, illetve okoseszközökkel támogatott foglalkozásokat a megyében.

Eleinte kevesebben, de most már egyre többen igénylitek is tőlünk ezeket a foglalkozásokat, melyek a ti visszajelzéseitek alapján nagyon jól sikerülnek és a gyerekek is sokáig emlegetik még őket.

Legutóbb Derekegyházra, egy Erzsébet táborba kaptunk meghívást, ahol a papírszínházas mese meghallgatása után a gyerekek két, külön-külön az életkoruknak megfelelő foglalkozáson vehettek részt.

Az óvodások és alsó tagozatosok –  miután Legoból megépítették a mese jeleneteit, az Ozobotokkal ismerkedhettek meg. A felsős gyerekek ez idő alatt megépítették robotjaikat, és beprogramozták azokat, hogy különféle utasításokat hajtsanak végre.

Miután mindkét csapat végzett a feladataival, a gyerekek egymásnak mutathatták be, hogy a délelőtt folyamán mit is alkottak.

Hogy ne csak a könyvtárosok szemszögéből lássuk ezeket a programokat, ezért azt gondoltuk, megkérdezzük a foglalkozásokon résztvevő gyerekeket és a táborvezetőt is, hogy ők milyen élményekkel gazdagodtak.

Bánvölgyi Petra művelődés- és programszervező elmondta, hogy nagyon jó volt látni a gyerekek örömét, hogy megismerkedhettek új dolgokkal, és a nagyobbak lelkesedését is, hiszen tudja, hogy van, aki még sohasem találkozhatott ilyen robotokkal és a programozással. Úgy látta, hogy a kisebbeknek teljesen új volt minden, és nagyon örül a lehetőségnek, hogy megismerhették ezeket az eszközöket. A délelőttben a leginkább az tetszett neki, ahogy a gyerekek bemutatták egymásnak, amiket építettek.

Az alsó tagozatos megkérdezett gyerekek – Szerencse Jázmin, Vida Bernát és Sebők Bence Zoltán– közül mindenkinek az ozobotok tetszettek a legjobban, bár Bence kiemelte, hogy neki a papírszínházas mese is nagyon tetszett, mert ő is nagyon szereti az állatokat. Jázmin elmondta, hogy neki a legjobban az tetszett, amikor ő rajzolhatott egy saját pályát a kicsi robotoknak, amit utána ki is próbálhatott.

A felsősök közül Dubi Lara hatodik osztályos tanuló megosztotta velünk, hogy ő nagyon jó informatikából és nagyon szereti is a scratch programozást. Nagyon örült, hogy a barátnőjével párban összedolgozhattak az építés és a programozás során. A legnagyobb kihívást számára az jelentette mikor egy félreprogramozást kellett helyrehozni, és a legnagyobb öröm pedig az volt, hogy sikerült a tolatás és a fordulás beállítása. Nagyon tetszett neki mikor bemutathatták a többieknek, hogy milyen jól sikerült megoldaniuk a feladatot.

Sipos Adél és Heves Lilla Vivien hetedik osztályos tanulók egy csapatban dolgoztak. Nem volt könnyű dolguk, mert elmondásuk szerint eddig nem érdekelte őket a programozás, bár az iskolában szakkör keretében lett volna rá lehetőségük, hogy kipróbálják. Most azonban, hogy közelebbről is megismerkedhettek a robotikával, mind a ketten azt mondták, hogy a jövőben biztosan részt vesznek majd az iskolában is az ilyen jellegű foglalkozásokon. Legjobban mindkettőjüknek az tetszett, amikor megmutathatták a kisebbeknek a robotjukat és ők csodálattal nézték azt.

Kovácsné Tordai Anikó

 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.