Digitális és online lehetőségek – konferenciaanyagok

Kedves Kollégák!

2022. március 24-én tartotta meg a Somogyi-könyvtár fenti című konferenciáját. Ez most csak egy rendhagyó beszámoló lesz. A szervezők sajnos ritkán tudják az összes előadást végighallgatni, tapasztalataikat megírni, rögzíteni. Azonban szeretnék, hogy az előadás anyagai elérhetők, és a későbbiek során visszakereshetők legyenek. Aki itt volt, azoknak biztos nagy segítség, aki nem tudott részt venni a konferencián, annak pedig gondolatébresztők lehetnek ezek a segédanyagok.

Ismét sikerült tartalmas és gazdag programot összeállítani. Igyekeztünk külsős előadókat megszólítani,  hogy ők miképpen látják az együttműködést, milyen lehetőséget látnak a könyvtárakban, hol találnak kapcsolódási pontokat. De természetesen előadóink között voltak könyvtári szakemberek is, akik a könyvtári gyakorlat szempontjából mutatták be munkájukat, intézményüket.

Szintén a gyakorlati célt szolgálta, hogy a délutáni szekcióüléseket kifejezetten gyakorlatorientáltra terveztük, hogy személyesen is megtapasztalhassák a kollégák egy-egy foglalkozás eredményességét, milyenségét.

Ennek megfelelően a délelőtti előadások plenáris ülések voltak, délután pedig kis csoportokban volt lehetőség belenézni a mindennapi munkákba.

A köszöntő után első előadónk – sajnos betegség miatt csak online lehetett jelen – Mucsiné Erdei Mónika volt aki gyógypedagógusként, egyetemi oktatóként vizsgálta meg az együttműködési lehetőségeket, a digitalizációban rejlő iránymutatásokat. Tulajdonképpen előadásával is bizonyította és bemutatta, hogy mit is adhat nekünk a digitalizáció, hiszen élőben, online a kérdésekre válaszolva tartotta meg előadását.

Második előadónk Sugár Sára az Abacusan Stúdiótól érkezett. Velük már évek óta jó az együttműködés, foglalkozásainkat kezdetek óta támogatják, elsősorban eszközök bérlésével. A kezdeti kipróbálás után vásárolt ArTeC robotokat a Somogyi-könyvtár is használja rendszeresen gyakorlati képzésein. Ezekről később Piri Ildikó beszélt részletesebben. Az Abacusan Stúdió már az Én könyvtár projektben is részt vett, így évek óta nagyon jó és szoros a kapcsolatunk.

A külsős partnerek után a könyvtári világba tekintettünk be. Először Kertész Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár munkatársa mutatta be munkájukat, “Gyakorlati példákon át a könyvtári tudásátadás alternatív formáiról” alcímű előadásban. Itt megismerhettük a megyei könyvtár gyakorlatát, kapcsolatát a digitális világgal, a BékésWiki történetét és használatát, a nyári táboraikban használt digitális eszközök sikerét, hogy ezen eszközök által megszólítható egy korcsoport, így könyvtárhasználóvá nevelhető.

Előadása alább megtekinthető, innen pedig letölthető.

 

A délelőtt zárásaként saját házunk tája következett. Piri Ildikó igazgatóhelyettes a Somogyi-könyvtár robotika- foglalkozásairól mesélt. Bemutatta, hogyan is néz ki egy ilyen foglalkozás, miképpen lehet életre kelteni a meséket egy- egy robottal. Előadásából kiderült, hogy milyen népszerűek ezek a foglalkozások, mennyire élvezik a diákok, kisdiákok ezeket. Élvezettel építik meg a egy-egy irodalmi mű jelenetét, életre keltik a Kisherceget, a Rókát, vagy bármely mesehőst.

Ildikó előadása itt érhető el: https://prezi.com/p/7iuwrj-s5fqz/keltsd-eletre-az-otleteid/

Az ízletes ebéd után a délután gyakorlati bemutatókkal telt. A gyermekkönyvtárban az érdeklődő kollégák ismét átélhették gyerekkorukat és végigjátszhattak egy foglalkozást, többféle módszert kipróbálhattak. Saját bőrükön tapasztalták milyen élénkítő és játékos lehet egy tulajdonképpeni “tanóra”, hiszen minden foglalkozáson tanulnak és fejlődnek a gyerekek. Mindenki élvezte a gyerekkönyvtáros (Kulcsár Marianna, Kosztolányiné Németh Marianna, Nagy Zsuzsanna és Vóna Mária) foglalkozásait.

Akiknek felkeltette a figyelmét Piri Ildikó előadása, azok élőben is kipróbálhatták a programozás alapjait, megépíthették saját robotjaikat, meséjüket. Megnézhették közelről egy 3D nyomtató működését, megismerhették okoseszközeinket Jenőfi Gábor és Molnár Dániel kollégáink vezetésével.

Délután is volt két meghívott előadónk. Bartha Szofi, az EPAM munkatársa ismertette az ő élményalapú oktatási rendszerüket, valamint az együttműködési lehetőségeket. Az egyik legnagyobb szegedi számítástechnikai cég számára kezdetek óta nagyon fontos, hogy minél szélesebb körben megismerjék munkájukat, a programozási alapismereteket, a digitális világot. Ezért indítanak több ilyen célú projektet is.

Szintén egy jó gyakorlatot mutatott be Özvegy Judit, az SZTE Gyakorló Általános Iskola tanítója. Ő kis tanítványaival érkezett, így helyben megláthattuk, miképp válik az oktatás hasznos segítőjévé a tablet és a számítástechnika. Hogyan lehet játékosan tanítani. A tanárnő diákjaival 2019-ben megnyerte a dániai robotépítő versenyt,  úgyhogy a legjobb példákat tudta mutatni az érdeklődő kollégáknak.

Bár szervezőként nehéz mindenhol ott lenni, de úgy érzem, igen tartalmas szakmai napunk volt. A kollégáktól érkező visszacsatolások alapján is azt mondhatjuk, hogy eredményes és hasznos volt a nap. Bízunk benne, hogy mindenki tudott vinni valamit magával és gazdagabban ment el, mint ahogyan érkezett. Jó volt ismét élőben hallanunk egymást, és gyakorlatban látni, mit is csinálnak kollégáink.

Végezetül néhány kép, ami talán egy picit be tudja mutatni a nap hangulatát.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.