KÖNYVTÁRI ÉLMÉNYEK BABÁKNAK ÉS MAMÁKNAK – Szakmai nap a kultúraátadás és mintakövetés hagyományokon alapuló elméletéről és módszereiről

Az országszerte sikeresen működő baba-mama klubokhoz hasonlóan a Somogyi-könyvtárban és KSZR szolgáltatóhelyein is folyamatosan szerveznek kisgyermekeknek és szüleiknek játékosan fejlesztő, mondókázós, ringatós közösségi alkalmakat szakemberek bevonásával.

Az Informatikai Könyvtári Szövetség felkérésének örömmel téve eleget 2024-ben ismét a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár rendezhette meg a baba-mama szakmai napot Szegeden.

Február 22-én az ország harminchét településéről és az országhatáron túlról, Szabadkáról érkeztek könyvtárosok, több mint nyolcvanan, hogy a babák olvasóvá nevelésének érdekében újabb elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek.

Érdekes, sokoldalú szakmai program várta a résztvevőket. A szervezők célja az volt, hogy a könyvtárosok az előadásokon, jó gyakorlatokon, bemutatókon munkájukhoz, már működő vagy éppen csak formálódó kisgyermekes könyvtári közösségeikhez, megvalósítható ötleteket, új lehetőségeket, könyveket, partnereket, módszereket ismerjenek meg.

Részletes program:

10.00–10.15 Köszöntő – Tőzsér Istvánné, az IKSZ elnöke és Sikaláné Sánta Ildikó, igazgató, Somogyi-könyvtár
10.15–10.45 Hagyományaink átörökítése generációról generációra – Sándor Ildikó, Hagyományok Háza
10.45–11.15 Okosító torna Szegeden babakortól iskoláskorig – Szuck Mónika – TSMT-terapeuta
11.15–11.45 Baba-mama klubokhoz kapcsolódó partneri lehetőségek – Gesztes Olympia – Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom
11.45–12.10 Kávészünet
12.10–12.40 Olvasóvá nevelés a születéstől – Kovács Zsanett – Móra Könyvkiadó
12.40–13.00 Mese babáknak és mamáknak – Molnár Györgyné – gyermekkönyvtáros, Somogyi-könyvtár
13.00–13.20 Baba-mama foglalkozások hagyománya a maroslelei szolgáltatóhelyen – Horváth-Rózsa Anikó könyvtáros

Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatójának köszöntőjét az Informatikai Könyvtári Szövetség elnökének Tőzsér Istvánné Géczi Andreának üdvözlő szavai követték, melyben kihangsúlyozták a babaolvasók és szüleik igényei felkeltésének fontosságát, a megfelelő könyvtári környezet biztosítását.

A program dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője előadásával indult, a kultúra szájhagyományon alapuló átadásának fontosságát helyezve a középpontba. A Tücsökringató – Ölbeli játékok és a Kerekecske, kutacska… – Újabb ölbeli játékok könyvek szerzője évek óta tart ringató foglalkozásokat. Gondolatébresztő előadásában többek között a szülői minta követésének apáról fiúra, anyáról lányára szálló kultúraátadási módjáról beszélt.

Második és harmadik előadóként előbb Szuck Mónika fejlesztő és óvodapedagógus az Okosító Torna a Gyermekekért Alapítvány munkatársának „Okosító torna Szegeden babakortól iskoláskorig” előadása következett, majd Gesztes Olympia a Három Királyfi, Három Királylány Egyesület képviselője a Baba-mama klubokhoz kapcsolódó partneri lehetőségekről beszélt. Mindkét szakember bemutatta szervezetük fő tevékenységi területeit, céljaikat, a könyvtárakhoz és a baba-mama klubokhoz fűződő partneri kapcsolataikat, elért eredményeiket, erősítve a könyvtári környezet és a könyvek meghatározó szerepét a gyerekek képességeinek kibontakoztatásában.

Kovács Zsanett a Móra Könyvkiadó marketing vezetője Olvasóvá nevelés a születés pillanatától címmel megtartott előadása többek között a meseolvasás, a mese kisgyermekkorban betöltött szerepéről szólt. Könyvajánlója praktikus áttekintést adott a korcsoportokra lebontott olvasmányokból, könyvekből.

A szakmai nap két jógyakorlat bemutatásával zárult. Előbb a Somogyi-könyvtár munkatársa Molnár Györgyné Mese babáknak és mamáknak címmel az Agora Gyermekkuckóban 2016 óta működő baba-mama klubról mesélt, majd a maroslelei szolgáltatóhely könyvtárosa Horváth-Rózsa Anikó Baba-mama foglalkozások hagyománya a maroslelei szolgáltatóhelyen című előadásában mutatta be babás programjukat. Könyvtárukban első sorban az anyukákat a gyermeknevelésben segítő, szakemberek bevonásával megvalósuló ismeretátadó alkalmak népszerűek.

A nap folyamán a vendégeknek lehetőségük volt a gyermekkönyvtárban a Móra Kiadó Babageometria kiállításának megtekintésére és a vállalkozó szellemű kollégák kipróbálhatták a Somogyi-könyvtár gyerekfoglalkozásainak játékait, digitálisan támogatott foglalkozásainak eszközeit.

A szakmai napot a szervezők részéről Genczinger Ildikó, a megyei hálózati osztály vezetője irányította. A visszajelzések alapján is nagy sikert aratott rendezvényről összeállított, részletes beszámolója a Könyvtárvilág online szakmai lap XII. évfolyam 1. számában olvasható.

A szakmai nap eseményei képekben:

Sikaláné Sánta Ildikó a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatója köszönti a szakmai nap résztvevőit

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea az Informatikai Könyvtári Szövetség elnöke üdvözli a résztvevőket és fejlesztőjáték csomagokat ajándékoz a vármegyék képviselőinek

Dr. Sándor Ildikó

Szuck Mónika

Gesztes Olympia

Kovács Zsanett

Molnár Györgyné

Horváth-Rózsa Anikó

Érdeklődő közönség

Érdeklődő közönség

Gyermekkönyvtári program

Játékok a gyermekkönyvtárban

A teljes képgaléria megtekinthető itt!

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.