Közel 55 ezer dokumentum ellenőrizve! – Leltárak a KSZR könyvtáraiban

A 2023-as év mozgalmasan alakult az állománymenedzsment szempontjából. Szeptemberig bezárólag tervszerűen kilenc KSZR-könyvtárban került sor állományellenőrzésre. Év elején, a Somogyi-könyvtár zárvatartásának ideje alatt Pusztamérgesen, Csanyteleken és Nagymágocson történt meg a dokumentumok teljes körű számbavétele. Áprilisban Forráskúton volt leltár. A nyár folyamán Csanádalbertin, Nagyéren, Tömörkényen és Öttömösön, míg szeptember elején Kübekházán ellenőrizték az állományt a megyei hálózat munkatársai, kiegészülve a Somogyi-könyvtár beosztott könyvtárosaival, diákmunkásokkal, és a helyi könyvtárosokkal. Az állomány nagyságától függően 2-5 nap alatt sikerült a szolgáltatóhelyeken a polcon levő könyveket a gépi adatbázis nyilvántartásaival összevetni.

Az ellenőrzéssekkel párhuzamosan felfrissültek a gyűjtemények, ismét sor került az elhasználódott, szennyeződött, rongált könyvek kivonására. A törlések a helyben levő honosított állományból kerültek ki, számuk meghaladta a 7 ezer kötetet. A legnagyobb apasztás a belső tereiben és bútorzatában megújuló nagymágocsi szolgáltatóhelyen volt.

Az állomány átvizsgálása minden szolgáltatóhelyen pozitív eredménnyel zárult, a leltárhiány sehol sem haladta meg a megengedett mértéket. A könyvtárhasználókat rendezett, rendszerezett, újszerű gyűjtemények fogadják.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.