Le a cipőkkel! – Kistérségi találkozón mutatkozott be a megújult nagymágocsi Könyvtári, Információs és Közösség Hely

A helyi önkormányzat és a Somogyi-könyvtár együttműködésének eredményeként infrastruktúrájában, eszközeiben és könyvtári bútorzatában is teljesen megújult a nagymágocsi szolgáltatóhely. Május 3-án a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár kötetlen szakmai napon látta vendégül a KSZR Csongrád-Csanád vármegye észak-keleti településeinek könyvtárosait.
Az összevont intézménynek helyet adó épület részleges felújítása az utóbbi években folyamatosan zajlott. 2021-ben a Magyar Falu program keretében került sor a villamoshálózat cseréjére és a terek belső felújítására, 2022-ben lett nyertes az NKA-hoz benyújtott „Könyvtári, Információs és Közösségi Hely szakmai eszközfejlesztése, korszerűsítése” pályázat, melyből 3.794.760,-Ft értékben kerültek beszerzésre bútorok, kiegészítők.
A szolgáltatóhely 2021. január 1-je óta tagja a KSZR-nek. A csatlakozást követően nagyarányú kivonás történt, majd a többszöri pakolás és legutóbb a 2023. február közepén lezajlott leltár során is frissült az állomány. Így Dobóczki Józsefné, Zsuzsika intézményvezető és Kurucz Kata könyvtáros méltán büszkélkedett a küllemében és tartalmában egyaránt megfiatalodott, korszerű könyvtárral. Barátságosan hívogató a színes gyermekrészleg és otthonosan megszépült a közösségi tér.
A könyvtár megtekintését követően a házigazdák jóvoltából a megjelentek a könyvtár történetével, majd ezt követően a közösségi tér névadójának, Szendrey Júliának életútjával, irodalmi pályájával, és édesapja, Szendrey Ignác gazdatiszt nagymágocsi kötödésével ismerkedtek meg.
Időközben megérkezett Szebellédi Endre polgármester úr is, aki köszöntőjében kiemelte a kisgyermekes családoknak kialakított részleg, és az erre épülő tevékenységek, szolgáltatások szerepét. A könyvtáros kollégákhoz hasonlóan cipő nélkül, zokniban mutatta be a nagyközség fejlesztéseit és jövőbeni terveit, tiszteletben tartva a szőnyeggel burkolt gyermek- és ifjúsági térre vonatkozó szabályokat.
A délelőtt befejezéseként a Somogyi-könyvtárból Genczinger Ildikó osztályvezető a statisztikai adatszolgáltatási időszak lezárását követően grafikonok kivetítésével (diagramok_stat_2022) elemezte Csongrád-Csanád vármegye könyvtárainak 2022-ben elért eredményeit.

A jó hangulatú, kötetlen szakmai nap az ebédet követően a helyi nevezetességek, az uradalmi tiszttartó ház és a Károlyi-kastély látogatható részeinek megtekintésével zárult.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.