Könyvtárünnep Ásotthalmon – Újabb könyvtári innováció Csongrád-Csanád vármegyében

Június 13-án Papp Renáta polgármester ünnepélyes keretek között adta át a település lakosságának a belső tereiben megszépült Petőfi Sándor Könyvtári Információs és Közösségi Helyet. Megnyitó beszédében kiemelte a közösségi élet sokszínű lehetőségét és a könyvtár kulturális és szabadidős funkcióinak jövőbeni szerepét a község megtartóerejének növelésében. Megköszönte a Somogyi-könyvtár szakmai segítségét, az összefogás nélkül nem valósulhatott volna meg a felújítás.

Az NKA-nál 2022-ben lett eredményes a „Könyvtári, Információs és Közösségi Hely szakmai eszközfejlesztése, korszerűsítése” pályázat, mely lehetővé tette a jövőre 50 éves intézmény korszerűsítését. A pályázaton elnyert 4 millió forintos támogatást az önkormányzat az épületen elvégzett felújítási munkálatok költségeivel, a Somogyi- könyvtár további 3 millió forinttal egészítette ki, melynek köszönhetően lehetővé vált a könyvtári bútorzat cseréje.

Ásotthalmon az energetikai megszorítások miatt a tél folyam a könyvtár „letéti” állományból a művelődési házban szolgáltatott. Visszaköltözés előtt májusban került sor az önkormányzati beruházására, a festésre, mázolásra és a parketta kezelésére. A munkálatok idejére a könyveket a Somogyi-könyvtár munkatársai dobozolták be, majd ezt követően kezdődhetett a közel tízezres állomány elhelyezésére alkalmas polcrendszer beépítése, a funkcionális terek kialakítása.

2013 óta Ásotthalom a 17. szolgáltatóhely, amely a települési önkormányzattal együttműködésben megújult. A könyvtárbelső kialakítása Szalma Erika könyvtáros több évtizedes eredményes munkája tapasztalatainak figyelembevételével történt a használók igényeinek megfelelően, az olvasók könyvtárhasználatának növelése érdekében.

A Somogyi-könyvtár nevében Piri Ildikó igazgatóhelyettes köszöntötte a vendégeket. Avató beszédet Genczinger Ildikó megyei hálózati osztályvezető mondott. Beszédében kitért az indulásának 10. évfordulóját ünneplő Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer vármegyei szinten elért eredményeire, a szolgáltatás közösségteremtő erejére. A csatlakozott településeken élőknek többek között az új könyvek beszerzésével, színvonalas könyvtári rendezvények szolgáltatásával, a korszerű információtechnológiai eszközök biztosításával nőtt a művelődéshez és információhoz való hozzáférésének esélye. A könyvtárak belső tereinek esztétikus, otthonos kialakítása hozzájárult a közösségi élet vonzóvá tételéhez, klubok, önszerveződő csoportok megalakulásához.

A megnyitó ünnepségen a Kiss Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai közreműködtek, majd a Peter&Pan gitárduó szórakoztatta a közönséget.

Genczinger Ildikó előadásai, melyeket a 10 éves évforduló kapcsán a Csongrád-Csanád vármegyei KSZR-ről illetve a Somogyi-könyvtár képzési lehetőségeiről készített megtekinthetőek az alábbiakban.

Elhangzott június 15-én, a Somogyi-könyvtár új épülete átadásának évfordulóján évente megrendezésre kerülő nyári felolvasó ülésen.

Elhangzott május 31-én Pócsmegyeri Rendezvényközpontban az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár rendezvényén: 10 éves a KSZR – Műhelynap a könyvtárellátási szolgáltatási rendszerről

Képek a megújult Petőfi Sándor Könyvtári, Információs és Közösségi Hely ünnepélyes megnyitójáról:

 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.